sreda, 27. april 2011

Kruh z bučkami in kozjim sirom

Recept: prirejeno po Jamie Oliver: Srečna kuhinja

Sestavine (zadostujejo za 6 hlebčkov):
  • 800 g ostre moke
  • dva ščepa soli
  • 20 g kvasa (polovica kocke)
  • 3 dcl mlačne vode
  • zvrhana žlica sladkorja
  • 4 bučke
  • 100 g nadrobljenega kozjega sira
  • 100 g naribanega sira (tilzit, gauda oz. kar je pri roki)
Moko stresemo na desko in jo pomešamo s soljo. Na sredini naredimo široko jamico. Kvas nadrobimo v mlačno vodo in ga pomešamo s sladkorjem. Mešanico vlijemo v jamico. Bučke dobro operemo, naribamo in jih stresemo kar zraven. Sedaj se lotimo gnetenja: z vilicami počasi dodajamo moko z vseh strani. Naša zmes bo vedno bolj kašasta in gosta; ko je ne moremo več gnesti z vilicami, se jo lotimo z rokami. Testo zgnetemo, da postane enotno, mehko in brez grudic. Damo ga v pomokano skledo, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s krpo in pustimo počivati. Čas počivanja je odvisen od temperature, zato naj bo merilo, da mora testo narasti do nekje dvakratne velikosti.

Pečico segremo na 180 °C. Ko naše testo lepo naraste, ga vržemo na desko in ponovno pregnetemo. Nanj potresemo sir in ga dobro vgnetemo v testo. Oblikujemo hlebčke (ali en večji hlebec), jih po vrhu pomokamo in položimo na pomokan pekač. Pustimo, da ponovno počivajo, potem pa jih v ogreti pečici pečemo dobre pol ure.

Najboljši so še malo topli s kančkom olivnega olja in pršutom, lahko pa jih tudi zamrznemo in ob naslednji priložnosti pogrejemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar