Recept: prirejeno po Jamie Oliver: Srečna kuhinja
Sestavine (zadostujejo za 6 hlebčkov):
- 800 g ostre moke
- dva ščepa soli
- 20 g kvasa (polovica kocke)
- 3 dcl mlačne vode
- zvrhana žlica sladkorja
- 4 bučke
- 100 g nadrobljenega kozjega sira
- 100 g naribanega sira (tilzit, gauda oz. kar je pri roki)
Moko stresemo na desko in jo pomešamo s soljo. Na sredini
naredimo široko jamico. Kvas nadrobimo v mlačno vodo in ga pomešamo s sladkorjem. Mešanico vlijemo v jamico. Bučke dobro operemo, naribamo in jih stresemo kar zraven. Sedaj se lotimo gnetenja: z vilicami počasi dodajamo moko z vseh strani. Naša zmes bo vedno bolj kašasta in gosta; ko je ne moremo več gnesti z vilicami, se jo lotimo z rokami. Testo zgnetemo, da postane enotno, mehko in brez grudic. Damo ga v pomokano skledo, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s krpo in pustimo počivati. Čas počivanja je odvisen od temperature, zato naj bo merilo, da mora testo narasti do nekje dvakratne velikosti.
Pečico segre
mo na 180 °C. Ko naše testo lepo naraste, ga vržemo na desko in ponovno pregnetemo. Nanj potresemo sir in ga dobro vgnetemo v testo. Oblikujemo hlebčke (ali en večji hlebec), jih po vrhu pomokamo in položimo na pomokan pekač. Pustimo, da ponovno počivajo, potem pa jih v ogreti pečici pečemo dobre pol ure.
Najboljši so še malo topli s kančkom olivnega olja in pršutom, lahko pa jih tudi zamrznemo in ob naslednji priložnosti pogrejemo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar