torek, 20. november 2012

Sladice v keramičnih posodicah

Pred kratkim sem dobila vprašanje, za kakšne sladice lahko uporabimo keramične posodice, ki so v osnovi namenjene pečenju suflejev ali creme bruleja. Če nam to dvoje ne gre od rok ... Hmmm ...

Prva rešitev bi seveda bila, da najdemo recept za sufle, ki vedno uspe. Kot strastna ljubiteljica čokolade seveda prisegam na čokoladni sufle in se zaenkrat še vedno otepam sirovih, sadnih in drugačnih suflejev. Čokolada je pač super. Zame najbolje deluje recept iz restavracije Cubo.

1. Čokoladni sufle (souffle)
Težko naprošen recept od natakarja iz Cuba :)

Sestavine:
  • 225 g čokolade
  • 170 g masla
  • 5 jajc
  • 3 rumenjaki
  • 60 g sladkorja
  • 2 žlici kave
  • 150 g moke

Čokolado in maslo stopimo nad vodno kopeljo. Jajca, rumenjake in sladkor penasto umešamo. Dodamo kavo in nekoliko ohlajeno čokolado. Na zmes presejmo moko in jo nežno vmešamo.

Modelčke izdatno (ampak res) namažemo z maslom in vanje nalijemo pripravljeno zmes. Pečemo cca. 8 minut v ogreti pečici na 180 °C (čas pečenja je močno odvisen od vrste pečice, zato je prvič potrebnega nekoliko več testiranja). Postrežemo v modelčku ali na krožniku.

Nasvet: Ker so čokoladni sufleji najboljši vroči z malo vaniljeve omake ali sladoleda, spečemo naenkrat le toliko sufljev, kot jih potrebujemo. Preostanek mase nadevamo v posodice in jih shranimo v hladilnik (do 3 dni).

Ker čokolade ni nikoli dovolj, si lahko v teh posodicah privoščimo noro dobre Jamiejeve čokoladne narastke.

2. Čokoladni narastki, ki vedno znova navdušijo
Recept: Jamie Oliver: Nepreklicno Jamie

Sestavine:
  • 450 g čokolade
  • 50 ml vroče kave
  • 125 g masla
  • 6 jajc
  • 200 g sladkorja
  • 100 g mletih mandljev
  • 100 g škrobne moke
V kavi stopimo 120 g čokolade, zmes nadevamo v model za ledene kocke in ga postavimo v zmrzovalnik. Posodice izdatno namažemo z maslom in jih postavimo v hladilnik.

Čokolado in maslo stopimo nad vodno kopeljo. Iz beljakov stepemo sneg, ki mu postopoma dodajamo sladkor. Ko se čokolado in maslo nekoliko ohladita, primešamo rumenjake, mlete mandlje in škrobno moko ter nežno vmešamo še sneg.

Maso naložimo v hladne posodice. V vsako posodico potisnemo eno kocko zmrzline iz kave in čokolade. Kocka naj bo le pokrita z maso, ne smemo je potisniti do dna modelčka. Pečemo približno 25 minut v ogreti pečici na 190 °C (čas pečenja je močno odvisen od vrste pečice, zato je prvič potrebnega nekoliko več testiranja).


Ker včasih vseeno zapaše kaj bolj svežega, si v keramičnih posodicah lahko privoščimo tudi panna cotto. Preliv z žlico preprosto polijemo po vrhu in voila.

3. Panna cotta, ki vedno uspe

  • 1 l tekočine - odvisno od okusa, jaz naredim 6 dl smetan in 4 dl mleka (če želimo bolj mastno, dodamo več smetana, če bolj lahko pa več mleka)
  • 100 g sladkorja
  • vanilijev strok
  • 6 lističev želatine
  • preliv po želji - jagodičje, kaki, rabarbara ...
Smetano, mleko, sladkorter vanilijevo sredico in strok pri nizki temperaturi zavremo in nato še 15 minut počasi kuhamo. Lonec nato odstavimo, poberemo strok in nekoliko ohladimo.

Želatino damo v posodo z mrzlo vodo in pustimo, da se zmehča. Lističe ožamemo in postopoma vmešamo v toplo zmes mleka in smetane.

Pripravljeno kremo nalijemo v posodice. Brez skrbi - v tej fazi je še čisto tekoča. Sedaj pa odvisno od časa - če je želja po sladkem huda ali pa so obiski že na poti, panna coto postavimo kar v zmrzovalnik. Če se nam ne mudi, pa se lahko počasi ohladi in strdi v hladilniku.

Postrežemo s prelivom po okusu.

Seveda pa lahko v posodicah naredimo pravzaprav katerokoli mini variacijo klasičnih pit, na primer malinov cheesecake.

M. - upam, da si dobila kakšno idejo in bodo posodice čim prej na testiranju :).

Ni komentarjev:

Objavite komentar