TESTO
- 300 g moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica ruma
- 1 kg jabolk
- 60 g sladkorja
- sok polovice limone
Z mešalnikom zmešamo maslo, sladkor in jajce. Dodamo kislo smetano in rum, nato pa počasi dodajamo moko, da dobimo gladko testo. Testo še malo pognetemo, ga zavijemo v folijo in postavimo za nekaj časa (cca. pol ure) v hladilnik.
Pečico segrejmo na 200 °C. V času, ko testo počiva, jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Dodamo jim sladkor, limonin sok in začimbe ter jih rahlo podušimo na majhnem ognju. Ko se zmehčajo, jih pustimo, da se ohladijo.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na dva kosa. Polovico testa razporedimo po dnu in robu pekača in ga slepo pečemo* 10 minut. Vzamemo ga iz pečice, malenkost ohladimo, nato pa dodamo nadev iz jabolk in ga pokrijemo s preostalim testom.
Maslo, sladkor, med in mleko kuhamo pet minut, nato pa dodamo še mandljeve lističe. S prelivom prelijemo pito in jo v segreti pečici pečemo še 30 minut.
Še topla jabolčna pita je božanska s stepeno sladko smetano!
*Slepa peka = peka testa brez nadeva; testo preluknjamo z vilicami, nato pa ga obložimo s peki papirjem, na katerega nasujemo riž, fižol, ipd., da ga obtežimo, tako se testo lepo zapeče, a se ne napihne :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar