nedelja, 17. februar 2013

Buhteljni

Slastni buhteljni z marmelado ... Le komu ne vzbudijo spominov na otroštvo in na babičino kuhinjo? Sama sem se buhteljev kar nekaj časa "bala", saj se mi je vedno zdelo, da je z njimi veliko dela in da zahtevajo prav poseben trud in previdnost pri pripravi. Vse do prejšnje sobote, ko sem jih prvič naredila in bili so super. Res priporočam, da jih poskusite, najboljši so sveži in topli ... super ideja za pozen nedeljski zajtrk.

Sestavine:
  • 100 ml mleka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 zavojček kvasa (42 g)
  • 440 g gladke bele moke
  • žlička soli
  • 3 jajca
  • 150 g masla (na sobni temperaturi, da se malo zmehča)
  • nadev: marmelada, čokolada ali Nutella

Mleko segrejemo (na tako temperaturo, da lahko vanj še pomočimo prst) in mu dodamo žlico sladkorja in žlico moke. V toplo mleko nadrobimo kvas, dobro premešamo in skodelico pokrijemo s krpo, da kvas vzhaja (približno 10 minut). Medtem na deski ali v veliki posodi pripravimo preostalo moko, sladkor in na rob potresemo žličko soli. Ko je kvas vzhajan, ga stresemo k moki in dodamo še jajca. Testo lahko zgnetemo kar z mikserjem, z nastavkom za gnetenje - to počnemo dobrih 5 minut, da testo postane lepo gladko. V tej točki k testu dodamo na koščke narezano maslo in ponovno pregnetemo z mikserjem. Testo se mora lepo odlepiti od posode - če se ne, dodamo še malo moke. Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati približno 1 uro.



Ko je testo naraslo na svojo dva- do trikratno velikost ga stresemo na desko in rahlo pognetemo. Narežemo ga na 12 enakih kosov, in vsak kos med rokama rahlo sploščimo.Na košček naložimo nadev (jaz sem uporabila domačo marelično marmelado) in robove dobro stisnemo. Naše buhteljce polagamo v pekač s stisnjenim delom navzdol. Za 12 buhteljnov je idealen kar klasičen pekač za torto. Buhteljni morajo sedaj počivati še približno pol ure, da se ponovno dvignejo. Pečico segrejemo na 180 °C.


Buhteljne pečemo v segreti pečici pol ure. Na polovici časa pečenja preverimo in če so zgoraj že lepo zapečeni, jih pokrijemo s peki papirjem ali kosom alu folije, da se ne zažgejo. Ko so pečeni, poskusimo počakati vsaj nekaj minut (da se ne opečemo), potem pa uživamo ...

Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar