Recept (družinska dediščina :) - prihaja iz Velenja)
Sestavine (za približno 30 krofov):
- 1 kg moke
- 6 dkg kvasa
- 6 žlic sladkorja
- 6 dgk masla
- 6 rumenjakov
- 1 vanilij sladkor
- 1 dcl ruma
- 1/2 l mleka
- ščep soli
Ko je mleko vroče, vanj vmešamo maslo, sladkor in vanilij sladkor, da se setavine raztopijo. Nato počakamo, da se malo ohladi in dodamo še ostale sestavine - rumenjake, rum in sol. Zmes mora biti mlačna, tako da v njej brez problema držimo prst.
Zmes začnemo počasi prilivati k kvasu in začnemo z gnetenjem. Ko vgnetemo nekaj moke, zopet prilijemo in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vse tekočine. Nato se začne prava akcija. Lahko nadaljujemo z mešalcem (metlice za gnetenje - to so tiste zavite) in testo lepo gnetemo, tako da pridanemo vedno novo moko. Testo je gotovo, ko se lepo odlepi od posode in ko gredo metlice z lahkoto iz njega.
Iz testa z žlico ali majhno zajemalko oblikujemo kroglice - malo manjše kot teniška žogica. Kroglice pregnetemo v rokah in jih polagamo na rahlo pomokan prt. Tam naj počivajo približno pol ure (odvisno od temperature prostora), da lepo vzhajajo.
Ko so krofi vzhajani, pripravimo olje. Krofe polagamo v olje z zgornjo stranjo navzdol in jih pečemo najprej približno 4 minute zaprte s pokrovko, nato odpremo, jih obrnemo in pečemo še 4 minute. Ko so pečeni, jih vzamemo iz olja, odcedimo na prtičku in ko se malo ohladijo z brizgalko vanje nabrizgamo marmelamo in jih posujemo s sladkorjem. Potem pa sledi samo še uživanje v najboljših domačih, še toplih krofih :).
Naj tokrat zaključim s pekovskim nasvetom moje mame: "Ko pečeš kruh, potico ali krofe, naj bodo vse sestavine vedno ogrete na sobno temperaturo! Jaz jih v kuhinjo prinesem že kar en dan prej in tam počakajo na peko."
Ni komentarjev:
Objavite komentar