ponedeljek, 20. februar 2012

Imate kaj za pusta hrusta?

Za pustni vikend sva z mamo spekli krofe. Ker je jutri ravno pustni torek in ker je recept danes že uspešno prestal preizkušnjo pri sodelavki T., objavljam nekaj utrinkov s peke in recept za res dobre pustne krofe.

Recept (družinska dediščina :) - prihaja iz Velenja)

Sestavine (za približno 30 krofov):
  • 1 kg moke
  • 6 dkg kvasa
  • 6 žlic sladkorja
  • 6 dgk masla
  • 6 rumenjakov
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 dcl ruma
  • 1/2 l mleka
  • ščep soli
Mleko pristavimo na štedilnik. Moko stresemo v veliko posodo in v sredini naredimo jamico. Ko je mleko mlačno, ga malo odlijemo in v posebni posodici zmešamo s kvasom, da dobimo gladko zmes. Mleko postavimo nazaj na štedilnik, kvas pa vlijemo v jamico v moki, ga rahlo prekrijemo z moko in pustimo.

Ko je mleko vroče, vanj vmešamo maslo, sladkor in vanilij sladkor, da se setavine raztopijo. Nato počakamo, da se malo ohladi in dodamo še ostale sestavine - rumenjake, rum in sol. Zmes mora biti mlačna, tako da v njej brez problema držimo prst.

Zmes začnemo počasi prilivati k kvasu in začnemo z gnetenjem. Ko vgnetemo nekaj moke, zopet prilijemo in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vse tekočine. Nato se začne prava akcija. Lahko nadaljujemo z mešalcem (metlice za gnetenje - to so tiste zavite) in testo lepo gnetemo, tako da pridanemo vedno novo moko. Testo je gotovo, ko se lepo odlepi od posode in ko gredo metlice z lahkoto iz njega.


Iz testa z žlico ali majhno zajemalko oblikujemo kroglice - malo manjše kot teniška žogica. Kroglice pregnetemo v rokah in jih polagamo na rahlo pomokan prt. Tam naj počivajo približno pol ure (odvisno od temperature prostora), da lepo vzhajajo.


Ko so krofi vzhajani, pripravimo olje. Krofe polagamo v olje z zgornjo stranjo navzdol in jih pečemo najprej približno 4 minute zaprte s pokrovko, nato odpremo, jih obrnemo in pečemo še 4 minute. Ko so pečeni, jih vzamemo iz olja, odcedimo na prtičku in ko se malo ohladijo z brizgalko vanje nabrizgamo marmelamo in jih posujemo s sladkorjem. Potem pa sledi samo še uživanje v najboljših domačih, še toplih krofih :).


Naj tokrat zaključim s pekovskim nasvetom moje mame: "Ko pečeš kruh, potico ali krofe, naj bodo vse sestavine vedno ogrete na sobno temperaturo! Jaz jih v kuhinjo prinesem že kar en dan prej in tam počakajo na peko."

Ni komentarjev:

Objavite komentar