ponedeljek, 5. november 2012

Manj pisanja - več kuhanja + sacher torta

Res je, že dolgo nisem napisala nič novega. Ampak to še zdaleč ne pomeni, da se v kuhinji ni na polno dogajalo. Se je in prav zato nisem imela časa za svoj blog. Tokrat nekaj utrinkov s sobotne pojedine, ki sta jo priredila starša za prijatelje. Danes sem od D. dobila tako lepe slike, da jih moram deliti še na svojem blogu. Zraven dodajam še recept za Sacher torto, ker smo jo jedli v soboto in je bila res super.

Foto in oblikovanje: D. M.

SACHER TORTA
Recept: prirejeno po Učila: Čokolada

Sestavine:
  • 200 g temne čokolade
  • 8 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 200 g masla na sobni temperaturi
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 150 g moke
  • čajna žlička pecilnega praška
  • 50 g zmletih mandljev
  • marelična marmelada (nekaj žlic)
  • čokoladna kuvertura (cca. 250 g)
  • 3 žlice olja

BISKVIT
Pečico segrejemo na 180 °C. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov naredimo sneg, ki mu proti koncu dodajamo sladkor. Sneg mora biti res trd in zelo svetleč. V drugi posodi penasto umešamo maslo in sladkor v prahu. Ko je mešanica svetla in zračna, dodamo rumenjake. Dodamo čokolado, ki mora biti ohlajena na sobno temperaturo. Sledi moka s pecilnim praškom, na koncu pa previdno vmešamo še sneg. S testom napolnimo namaščen pekač in pečemo približno 1 uro. Če je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino torte. Ko ga izvlečemo, mora biti suh.

Torta naj se popolnoma ohladi. Brez skrbi, če pade nekoliko skupaj, poči ali pa se zgornji rob posuši. To je Sacher - tako mora izgledati!

Ohlajeno torto prerežemo in jo namažemo s segreto marelično marmelado. Z marmelado je premažemo tudi po vrhu. Nikar ne vlažite torte, ker potem ne bo več imela pravega okusa!

Sedaj pa preliv. Čokoladni preliv stopimo nad vodno kopeljo. Šele nato primešamo nekaj žlic olja - količina olja je odvisna tudi od vrste preliva. Pomembno je, da je preliv tekoč in se lepo sveti. Preliv polijemo po torti - začnemo na sredini in nato v krogih polivamo proti robu. Če sam ne steče čez robove, si pomagamo z dolgim nožem. Torto povrh pogladimo z dolgim nožem, nato pa jo nežno stresamo, da se čokolada poravna in je glazura lepo ravna. Okrasimo po želji.

Postrežemo z veliko sveže stepene sladke smetane, uživamo v slastnih grižljajih in se v mislih preselimo na dunajske ulice. Enjoy!


Foto in obdelava: D. M.

Ni komentarjev:

Objavite komentar