ponedeljek, 24. september 2012

Bučni ravioli in solata z bučo

Muškatna buča! Je jeseni sploh še kaj boljšega kot ta oranžna dobrota? Mene je popolnoma navdušila že lani v obliki juhe, tokrat pa sem pripravila domače raviole z bučo. In ker buče ni nikoli preveč, smo si zraven privoščili še rukolino solato s popečeno bučo, mocarelo in pršutom.


Testo za raviole sem naredila po klasičnem receptu za testenine (1 lačna oseba = 100 g moke + 1 jajce), ki sem ga že objavila (sirovi ravioli). Polnilo pa je seveda vsebovalo bučo :).

BUČNI NADEV ZA RAVIOLE (zadostuje za 500 g moke)
  • cca. 300 g  muškatne buče
  • pest žajbljevih listov
  • 250 g rikote
  • pest naribanega parmezana
  • ščepec naribanega muškatnega oreščka
  • sol in poper
Najprej poskrbimo za bučo. Narežemo jo na majhne kocke in stresemo na pekač obložen s peki papirjem. Dobro solimo, popramo, polijemo z olivnim oljem in pokapamo z balzamičnim kisom. Čez natrgamo svež žajbelj. Pečeni žajbljevi listi so res pika na i, zato jih ne spustite :)

Buča se peče približno 15 minut, zato v tem času lahko pripravimo nadev in koščke testa za raviole. Za nadev preprosto zmešamo rikoto, nariban parmezan, sol, poper in muškatni orešček.

Ko je buča pečena, polovico koščkov in pečene žajbljeve liste rahlo spasiramo z vilicami. Nekaj koščkov lahko prihranimo za serviranje. Bučni pire in koščke nežno vmešamo v rikotino zmes in nadev je pripravljen.


Raviole napolnimo in skuhamo v vreli vodi; ker so sveži potrebujejo le nekaj minut. Za preliv sem pripravila preprosto omako iz kisle smetne, naribanega parmezana, naribanega tilzita in enega jajca (recept by Jamie Oliver). Omako segrejemo nad vodno kopeljo in prelijemo po raviolih.


RUKOLINA SOLATA Z BUČO, PRŠUTOM IN MOCARELO
Zraven se seveda prileže super jesenska solata. Za solato uporabimo nekoliko večje kose buče, ki jih prav tako popečemo v pečici s soljo, poprom, olivnim oljem, balzamikom in žajbljem. Ko so bučni kosi lepo zapečeni, dodamo na pekač kakšno rezino pršuta in pest pinjol. Pečene dobrote potresemo po posteljici iz rukole, čez natrgamo mocarelo, posujemo s parmezanom ter pobrizgamo z olivnim oljem in balzamikom. Še kanček popra in soli in solata je ready :).


Kmalu pa sledi še recept za super bučno rižoto. Oh, hrana je res super!

Ni komentarjev:

Objavite komentar